top of page
Search

The Brick House in Haryana by Studio Ardete

Project Location: Sec-2 Panchkula, Haryana, India


Plot Size: 42.58’x82’


Built-Up Area ( In sq. ft ): 2467.51


Style of Interior for this project: Minimalism / Traditional Indian


Principal Architects: Ar. Badrinath Kaleru, Ar. Prerna Kaleru


Photography Credits: Ar. Purnesh Dev Nikhanj


Design Team: Sanchit Dhiman, Nancy Mittal, Nisha Singh, Abhimanue Sharma, Satish Sinhmar


Other Consultants: Structure Consultant (Nagi & Associates), Plumbing (Behera & Associates ), Lighting (The Luminars)

Introduction


Located in a modest residential neighborhood of sector 20, Panchkula, the house, with a plot size of 42’ X 82’, overlooks a woody park towards South and South-East across the road on the front, and shares its boundary with a lawn on the South-West, offering picturesque views of nature along two major frontages.


( Click on '>' to view all the images and double click on the image to enlarge it. This may take some time to load )



Client Profile


The family consists of a couple in their fifties and their elderly mother. They wanted three bedrooms, a decent kitchen with a separate cooking area, and a large common space with living and dining.

As the client was reconstructing their home, they were clear that they wanted to have unbound access to the lawn, which happens to be one of the perks of the site’s location and orientation. They wanted to make the lawn a part of their day-to-day routine.

Space

The space requirements given to us could all be accommodated on ground level, therefore it posed a challenge for us in terms of how to introduce massing and induce an interplay of volumes to create a provocative exterior.

Concept

Owing to the brief and in response to the site context, the intuitive thought process which also felt like the most obvious one, was to let nature be the guide in designing the spaces and to let it penetrate the built environment. Paying an ode to Ando’s philosophy, “We borrow the space from nature upon which we build”, we tried to bring in green wherever we could, create green amidst building wherever the space demanded, and capture its essence where we could do neither.

Story

Upon approaching the South entrance of the house through a short traverse along the lawn, one is greeted by a generous verandah which is pushed into the line of the building, decked up with flowery planter pots that the owner’s wife insisted on keeping, along with a swing set to enjoy evening teas on, breathing in the green of nature.

The verandah leads to a voluminous living space that at first glimpse would make one wonder whether they are indoors or not, due to the fact that it sits cradled in the lap of two courtyards that let a gush of light in. The living area is cocooned deep into the house away from the lawn to be protected by the harsh sun from the southwest.

The interior composition of the spaces was envisioned as an attempt at bringing about the convergence of habitat and nature using glass to provide the inside-out feeling. The living space being the center of the house where most energies reside, receives serenity of nature from the lawn on the south and vitality from sunlight that enters through courtyards on east and west and full height glass panels. The view of the green outside is sincerely captured and put conspicuously right beside the most frequented space so that it becomes the subconscious background to the life playing inside.

The courtyard on the west of living, houses dining which further leads up to kitchen, spice kitchen and a service area towards the rear. The sequencing of spaces was derived from the functional patterns of the household activities. A secondary access point has been given to the service zone in order to avoid disruption from house help.

The master and guest bedrooms have been placed along the South wall overlooking the lawn, making the user feel a constant connection with nature. The mother’s bedroom faces the South-East wall overlooking the park across the road. The courtyard on the east of living is a green court lined with glass on three sides, that visually and physically connects the bedrooms to the living space and instills a sense of fluidity.

Design

The cognitive confluence of courtyards enhances the space by bringing in light, a hope for all life. They rise up to attain double storey height, masoned with pigmented wire cut bricks, the color, and texture of which give an inherent feeling of being ensconced by the cozy soil. About a quarter of the total height of the courtyard’s wall is lined up with brick jaali. The depth of the courtyard ensures that only reflected light enters during noon and jaali lets in diffused light during dawn and twilight hours and so, the rhythm of light is made to dance along to the tune of the brick’s music throughout the day to achieve a pacified state of thermal well being.

Interior


The palette of the interior scheme was kept muted with specs of colors and textures of stone, walnut wood, and bricks, that are vicariously derived from the earth, to imbue in the air, a feeling of being amidst the certainty and security of nature.

The spaces have been composed in a manner that retains the traditional Indian vibes of the furnishings that the client prepossessed. The warm white of the walls becomes a perfect backdrop to block-printed tapestry and hand-drawn sketches made by the owner’s wife. The light walls compliment the gray of flooring and red of bricks, to which a perfectly balanced touch of green is infused by the plants that adorn the courtyard. The richness of walnut wood of doors and gold of brass pots add earthy elegance to the whole setup and transport you to faraway villages of India.

Exterior


The green landscape of the site surroundings lead us to choose a color and texture palette that would make the building stand out and yet be not too loud as to subdue the peaceful setting. To manifest an interactive relationship of the built envelope with nature, an element common to both - ‘Brick’ was chosen, whereas to solidify it, ‘Concrete’ - in its raw form; brick red all the while being the contrast and gray being the pacifier, to nature's green. In keeping with Ando’s quote, “The Sun never knew how great it was till it hit the side of a building”, the two materials also enhance each other with mutual grace when lit up.

The frontage of south-east and south-west opened up two adjacent sides that would become the dominant face of the house visible to onlookers. This gave us a canvas to work upon.


The volumetric staggeration derived from diverse spatial characteristics of living room, courtyards and verandah, cohesively concluded to form a facade that makes even the light wonder where to hit it from so that light itself may stand out rather than the building. The graceful jaali feature of traditional Indian architecture is woven into the brick masonry which equipoised the plain and tactile nature of concrete.

The main door facing east, is accentuated by a defined concrete frame that subtly contrasts with the brown of walnut wood. The facade is ribboned with a sleek window that enhances the horizontality of the building.

From reminding one of the home of their childhood, reminiscent of exposed bricks and aangan to standing proudly amidst the modern city houses, it also preserves the cultural identity of the past. The Brick House thus, truly makes a person feel belonged.

bottom of page