Search

Mantri Abode, by The Space Story Architects & Designers

The ideology behind designing this bungalow was to offer clients a contemporary living wrapped in warm textured minimalist interiors. 5 bedrooms, hall, kitchen, dining, mandir along with a gathering hall which should not be connected to their main home was basic requirements received from the clients. Based on the requirements the designing was completed in Ground + 2 floor and top terrace.

(Click on > to view all the images and double click on the image to enlarge it. This may take some time to load)




( On a side note : India's Best Homes feels excited to share that we have launched an E-Book featuring 40 Luxurious Indian Homes with project cost, concept notes, high-quality photographs, location, area, and layout plans.

If you're looking for home design ideas right now, check it out: Fantastic Forty E-Book )



With a single car park, ground floor comprised of servants room, one main entrance for the main home and an additional entrance for gathering hall along with a store and toilet. The main gate to the Bungalow was a sliding folding gate made in CNC cut MS sheet which also reflected a story related to clients philosophy of living. To make the parking space more interesting and nature connected a water body was planned along with imprints of lotus on the back wall. The Entrance foyer was kept short and simple completed in natural stone wall on one side with staggered steps which created space for landscape pockets along with a Veneer and Brass inlay finished double door.


The Leaf motif handles completed the door's elegance. As we enter into the lobby area, the book-match tile flooring pattern which continues on the front wall gives an essence of endless lobby. To beautify this space a white marble pedestal along with Krishna Statue was setup. On First floor the living, dining, kitchen, mandir,, store, utility, terrace with parents’ bedroom was spaced out. From beginning only the idea for living area was to create a double height space so as to connect it with the Bedrooms on upper floor which opened out into this space through a family/passage area. This double height space of living room which also connected the dining, kitchen created a sense of interactive sessions between the members of house. Living room had huge double height windows on the north side so as to take in ample lighting throughout the day.


This was controlled through double height motorized curtains. We also managed to create landscape pockets around the living so as to have connectivity with nature while still being on upper floor. As the interiors were based on minimalistic principles, it gave us opportunity for smart furniture which turned out to be partitions or visual screens in some areas. Different tile designs were used to highlight different spaces. The kitchen dining area was a semi-open planning so as to be still connected to living area. The parents’ bedroom was designed in a subtle way with a brown and beige theme.


On second floor, master bedroom and two kids bedroom connected through the family cum passage area. While planning the master bedroom along with walk in wardrobe, due to shortage of space, we had taken the entire walk in wardrobe area in a cantilevered form that overlooked the living area and later on this hanging box in the double height space and the front elevation, became the main attraction of the bungalow. The back wall designed for master bedroom which was in wooden battens was created out of wastage that was generated while making other furniture of the bungalow.


The Family space in between the bedrooms created a good playing space for the kids. One of the kids bedroom was shared by two brothers was completed in a grey and blue theme while the other room which belonged to the sister was designed in a yellow theme. Both kids bedroom have landscape pockets connected to there bathrooms so as to have a inside outside feel. As the plot is facing towards west, we had to create more open spaces like balconies & terrace on the this side of the bungalow so as to minimize the direct heating effect on the spaces inside.


Third floor area had a Guest bedroom and a huge terrace for small family get together. Guest bedroom had a low height long bed with a small wardrobe space. Another interesting feature of our designing was to create different Staircase style for different floor like Ground to First staircase was a cantilever Fabricated steps covered in wooden panels which was completely supported on the lift wall. Like that the theme for First to Second floor staircase design changed aesthetically to show different material pallet in the form of a piano.


The overall material palette was kept in a minimalistic way so as to feel oneness throughout the bungalow. A common veneer with changing laminate colors for each room gave them their own identity but still being connected to one other