Search

House at California Layout by architecture+Swath | Yelahanka, Bangalore

This property is located in a residential neighbourhood on a corner plot with a total area of 5000 sq. ft. This modest home has four stories and belongs to a family in the healthcare business.

(Click on > to view all the images and double click on the image to enlarge it. This may take some time to load)





( On a side note : India's Best Homes feels excited to share that we have launched an E-Book featuring 40 Luxurious Indian Homes with project cost, concept notes, high-quality photographs, location, area, and layout plans.

If you're looking for home design ideas right now, check it out: Fantastic Forty E-Book )


The design goal was to give this home modern air while still keeping it warm. The client has asked for a house that was both simple and bold in design. This was a chance to try out a design style that blends elegant materials while still providing the home with the luxury it deserves.


The Master of this project is the Floor Plan, which drives the whole design. On the outside, this design creates an L-shaped landscape on the north-eastern side, which attracts more wind and evening shade than sunlight. Around the inside, the layout is centred on a central water body on the first level, which serves as a vertical connection between all floors.


The house's preliminary areas begin on the second level (The first floor). The client required a room that could accommodate a large group of people at a time. The middle court is therefore the semi-private living room, a sunken space that can be seen from the upper level. This formal double-height living area, set back a few steps from the casual living zone, optically extends into the informal living zone, creating a bigger space/court. The design centres on a central water body on the first floor, close to the great living room, which serves as a vertical link between all levels. This level's private zone is made up of the kitchen and dining area, which may be accessed via a corridor.


All of the bedrooms and a family living space are located on the third level (second floor). The bedrooms are located on either side of the central court, on the eastern and western sides, respectively. Each bedroom has a balcony, with one overlooking the entrance road on the northern side and the other two overlooking the private lawn on the eastern side.


The Entertainment Zone is located on the third floor. The client appreciates having a relaxing room to unwind after a long day at work. It's just as much fun and invigorating to design a whole floor with leisure spaces as it is to use them. The level has been meticulously created to meet all of the client's requirements while maintaining the best possible experience.


The Material palette's main components are concrete, wood, and marble. Throughout the house, a warm and delicate colour tone has been maintained. Over the beautiful and delicate grey and white tones, the wood functions as the dominating and predominant tone. From the Foyer wall to the flamboyant ceilings over the hallways, the house's interiors include a fair number of timber features. This colour palette, which includes some green, creates an intimate connection.


Project Name: House at California Layout

Office Name: architecture+Swath

Social Media Accounts: @architecture_swath

Firm Location: Bangalore, Karnataka, India

Completion Year: 2021

Gross Built Area (m2/ ft2): 10,000 sq.ft

Project Location: Yelahanka, Bangalore

Lead Architects: Meinathan.N

Photographer: Mr. Shamanth Patil @shamanthpatilphotography