Search

HOUSE 48 in Vadodara By Inklets Design Studio

The occupants of the house belong to a very family-oriented community, so they had an aspiration to create a simple functional house where they could host several guests and gatherings.


This provision needs to be fulfilled on all floor levels. The site is surrounded by many empty plots so introvert planning was a need of the brief.


( Click on '>' to view all the images and double click on the image to enlarge it. This may take some time to load )



The house is conceptualized by the fusion of Vastu and scientific principles. It has a relatively simple plan layout. This house is a contemporary house with redefined traditional Indian elements like arches, cement tiles, jalis, and wood. The composite marble, MDF-designed ceilings, and furniture as well as metal screens do give a contemporary twist.


It comprises a living space, pooja room, kitchen, dining area, and a bedroom on the ground floor and a master bedroom, family room, children's bedroom, and guest bedroom on the first floor. While the recreational zone with home theatre and gazebo is created on the second floor.


Brick is used as an elevation element due to its versatile quality, feel of timelessness, and aging with time. There was also experimentation done in this traditionally acquainted resource to achieve a great result in the exterior.


While the interior is majorly conceived in wood purchased from a shipping breaking yard in Alang. This brought a limitation on the width of used reclaimed wood. Hence the design of the entire furniture, doors, or paneling reflects this concern.


The house opens up to a double-height foyer space with a staircase on its side and a flower-shaped stone water body from Rajasthan in the center. Grey cement tiles from Bharat Flooring have been used. The shoe cabinet in pale green PU finish with an intricately inverted arch design brings an identity to the foyer.


The northeast side is devoted to a vast Pooja room. It also has a huge jali window on the north side to create a play of light and shadow at the time of sunrise. The huge arches and small design cut out in the metal screen make a partition wall between the living and the pooja room.

The living room comprises of in-house manufactured large sofa and two single-seater sofas from Poche Living. The large sofa is done in dark color fabric to humanize the scale of the space. The center table and side table are made from the wooden waste of the entire site. An artwork panel inspired by nature becomes the backdrop element.


The kitchen is situated in the southeast. The dining area and a multi-colored Kota stone deck are located in the southwest. A 6 feet wide chajja helps to cuts the harsh sun and allow indirect light to penetrate. The parent bedroom is also a result of reclaimed wood and veneer. The large scenic wallpaper and stylish sofa are the favorites of everyone.

The family room is the heart of the first floor. The walls are kept minimal with bright yellow cement tile from Bharat flooring. A customized window overlooks the stair from the family room. This visually connects the verticals and gives an ample amount of light to the room. The veneer paneling of the TV and vintage wallpaper complete the look.


The master bedroom has a huge 11 feet high bed back. Everything is finished from 4 inches of wooden planks brought from Alang. The four bird art panels have been made to break the monotonous look. The cane sheet on the wardrobe and cabinet, wallpaper, and olive color bed back has been created to provide calmness and add texture to the space.


The children's room is designed with a play of colors and shapes. Yellow and green are used with grey to highlight the design. One small skewed balcony is cantilevered in the garden space where one can come out and soak in the morning sun. The guest room is kept minimal with a Kota bed back and a plain laminate finish wardrobe. The presence of a huge painting brings charm to the room.

The most striking feature of these spaces is the presence of ample natural light, which is achieved through the exposed brick screen provided on the south and the southeast side. It also comprises all the services and minimizes thermal exposure inside the room.


The home theatre on the third floor is designed with the flexibility of the gathering and party that will happen with time. The huge bed unfolds to become a sofa and center table as per the use. The gazebo and curved sitting with pastel grey and peach mosaic flooring give a Mediterranean vibe.

Fact file:

• Firm name: Inklets studio, Vadodara, Gujarat

• Principal designer: Hiral Shah

• Project’s Name: House 48

• Design team: Hiral Shah, KajalNathani, SimranNamdev, Bhakti atel

• Text: Zahra Kanjetawala

• Project Size – Built-up Area: 4340 sqft, Plot Area: 3960 sqft

• Location - Vadodara, Gujarat, India

• Project cost in Rupees - 3000 Rs/sq. ft

• Photography credits: Tejas Shah

• Facebook: https://www.facebook.com/Inkletsstudio/

• Instagram: https://www.instagram.com/inklets_studio/