Search

Bomb Residence, by Rakhee Shobhit Design Associates

An abode layered in contemporary elements for a multi-generational family, crafted for an unparalleled living experience.


The idea of the contemporary, derived from the cultural and physical context, is one of the defining aspects of the residence at Sector 15, Gurgaon. This modish Indian house built over 385 square yards has been redefined at an intermediate stage of construction for a rooted, aristocratic family of the city.

(Click on > to view all the images and double click on the image to enlarge it. This may take some time to load)




( On a side note : India's Best Homes feels excited to share that we have launched an E-Book featuring 40 Luxurious Indian Homes with project cost, concept notes, high-quality photographs, location, area, and layout plans.


If you're looking for home design ideas right now, check it out: Fantastic Forty E-Book )


The spatial arrangement has been reconfigured with structural modifications to the spaces—reflecting the client’s vision as altering transitions as one walks further into the home. For this multi-generational family, spaces have been designed to ensure optimum usage and maintaining fluidity amongst rooms—adding up to a liberated and luxurious living experience. The interdisciplinary design approach is predominantly guided by usage-based requirements, where the spatial planning has been delineated linearly with precision and fluidity—providing unhindered movements.


The house is divided into four levels—the basement as an entertainment space, the ground floor for family gatherings, the first floor for the kids and the second floor for leisure and activities. The restructuring of the ground floor focuses on optimizing the usage of the space to its true potential. The entrance to the house opened to a family lounge area, encouraging homeowners to come together for familial gatherings. The living lounge area features subtle tones of grey across the walls and furniture rendering the space peaceful. Hints of brass adorn the furniture, lending a sense of sophistication to the room. Furthermore, the lounging area extends into the dining space, making the whole area ideal for informal gatherings and functions. A master bedroom has been appointed on the ground floor for the elderly, designed with minimal detailing and neutral walls, meeting the client’s vision of a sedate and simple approach.


The first floor consists of two bedrooms; one for the couple and the other for the kids. The master bedroom design veers more towards a more contemporary language and aesthetic. The colour scheme is aligned in neutral tones with plush upholstery and abstract wallpaper—adding a subtle tone of a stark vocabulary. The children’s bedroom has been carefully designed, mindful of the colours to be gender-neutral as both kids will share it. Two twin beds are placed against a pastel blue, cushioned headboard with shelving units on top, optimizing storage space. An elongated study table with wooden top-placed adjacent to the bed with wooden shelves is showcased as a continuity of the shelving unit. The semi-covered verandah on the same floor features a rustic aluminium powder-coated metal sheet with random punctures in between juxtaposed with granite façade cladding in varied finishes—sand basted, ribbed & polished, elevating the whole spatial experience in terms of tactility and ambiance.



The second floor consists of a play area for children and a soon to be designed gym. The basement draws on inspiration from neo-classical design language that imbues the space with an illustrious feel. A Bespoke chesterfield sofa was placed in the centre with wooden panels accentuating the television mounted to the wall and opened brass shelving unit on both the sides—an amalgamation of luxury and sophistication. A NSL bar counter with accents in gold inhabited the space to the corner, designed to impress and captivate the user.


The essence of the modern lifestyle has been fashionably expressed at this residence through strokes of minimalism, providing visual and textural cues for the users across the series of spaces with warmth, richness and comfort as a prerequisite.


Typology: Residential building

Location: Sector 15, Gurgaon

Name of Client: MRS & MR GAGAN BOMB

Design Firm: Rakhee Shobhit Design Associates

Design Team: RAKHEE / PAWAN

Site Area: 380 SQ. YRDS.

Built-Up Area: 7000 S.FT.

Photographer: SURYAN & DANG